RABLA PLUS: Sesiune surpriza anuntata de AFM


Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că va demara o nouă etapă a programului „Rabla Plus” în intervalul 23 noiembrie 2023, de la ora 10:00, până pe 8 decembrie 2023, la ora 23:59. Această decizie a fost luată în urma cererilor semnificative primite din partea persoanelor fizice și a identificării unor sume neutilizate din sesiunea precedentă, care vor fi disponibile acum.

Scopul acestei inițiative este să contribuie la promovarea transportului mai puțin poluant și la îmbunătățirea calității aerului în zonele urbane aglomerate. Fondurile alocate sunt menite să încurajeze persoanele fizice să achiziționeze vehicule noi cu tehnologii nepoluante, oferind astfel o alternativă ecologică, economică și convenabilă pentru transport, în special în contextul eforturilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și a dependenței de combustibilii fosili.

Laurențiu Adrian Neculaescu, președintele AFM, a subliniat că bugetul alocat pentru această perioadă este de 72,655 milioane de lei.

Detalii program Rabla Plus

Aplicanții vor primi un ecotichet la achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul predării spre casare a cel puțin unui autovehicul uzat. Există posibilitatea predării spre casare a maximum două autovehicule uzate.

Se acordă sume diferite în funcție de tipul vehiculului achiziționat. De exemplu, pentru un autovehicul nou 100% electric sau unul cu pilă de combustie cu hidrogen, se va aloca suma de 51.000 de lei. Pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, care generează maxim 80 g CO2/km în sistem WLTP, suma este de 26.000 de lei, cu excepția motocicletelor.

Programul oferă, de asemenea, 54.000 de lei pentru un autovehicul nou complet electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen, iar pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maxim 80 g CO2/km în sistem WLTP, suma este de 29.000 de lei. Aceste sume sunt acordate în schimbul casării a două autovehicule uzate.

În plus, se va oferi un eco-bonus pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară și este casat.

Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.

În ceea ce privește achiziționarea de motociclete electrice, ecotichetul are o valoare de maxim 26.000 de lei, iar se poate adăuga un ecobonus de 1.500 lei pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Iti lasam mai jos cateva modele de vehicule electrice pentru care poti aplica prin programul Rabla Plus:

NIU GTS PRO

Surron Ultra BEE

Surron Storm Bee

Tinbot F8

Spread the news:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *