Se lanseaza Programul Rabla 2022 in 8 februarie. Care sunt noutatile?

Anul incepe in forta pentru programele RABLA derulate de AFM care au primit in 2022 un buget record pentru acest program: peste 1.2 miliarde de lei. Una din cele mai importante modificari pentru anul acesta este ca pentru o masina noua cumparata pot fi predate spre casare doua autoturisme mai vechi de 15 ani.

Ghidurile pentru Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial în data de 2 februarie 2022. Ulterior publicării se vor lansa Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2022, cel târziu pe 8 februarie, a anunțat in 03.02.2022 Administrația Fondului pentru Mediu.

O schimbare importantă ține de faptul că din 2022 și cei care vor să-și ia o mașină 100% electrică trebuie să caseze o mașină veche pentru a putea beneficia de ecobonusul de 45.000 lei pentru mașina nouă. Până acum nu era obligatoriu să predai o mașină veche pentru a-ți lua o masina electrică nouă cu subvenție.

Rabla Clasic va beneficia de 560 milioane lei, iar Rabla Plus va avea un buget de 680 milioane lei.

Prima de casare în Rabla Clasic este de 6.000 de lei. La aceasta se adaugă un ecobonus de vechime de 1.500 lei pentru casarea mașinilor mai vechi de 15 ani care au normă de poluare Euro 3 sau inferioară.

La Rabla Plus, în schimbul unui autoturism vechi casat va putea fi cumpărat un automobil pur-electric nou, prima de casare fiind 45.000 lei. Pentru un hibrid plug-in, ecobonusul este 21.500 lei. La acestea se pot adăuga cei 1.500 lei ai ecobonusului de vechime menționat mai sus.

În 2022 este prima dată când se planifică implementarea celor două programe pe 3 ani și regulile de acum ar trebui să rămână în vigoare.

Ministrul Mediului a menţionat că astfel este asigurată predictibilitate şi implementarea unor politici publice astfel încât rezultatul scontat – cel al scoaterii din circulație a cel puţin 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani, până în 2026 – să fie atins.

Programul a fost etapizat pe apeluri lunare de depuneri de cereri, pentru ca toţi beneficiarii să primească răspuns în cel mult o lună de la depunerea dosarelor.

Pentru anul următor bugetul va fi majorat cu 10% faţă de anul în curs iar în 2024 bugetul va cunoaște o nouă majorare de zece procente, anul 2024 fiind primul în care programul Rabla Plus va beneficia de un buget de peste un miliard de lei.

Bugetul pentru Rabla Clasic va fi redus treptat, fără a se ajunge însă la o scădere sub bugetul din anul 2021.

Totodata au fost aprobate si Programele Rabla Moto si Rabla Plus.

În noul program RABLA CLASIC se poate ajunge la o subvenție pentru achiziția unei motociclete noi de până la 9.000lei. Prima de casare/ subvenția  se acordă în funcție de cantitatea de emisii de CO2 /km a motocicletei noi, dupa cum urmeaza:

a) pentru o motocicletă nouă, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km, Cuantumul primei de casare este de 6.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete în schimbul casării unui autovehicul uzat,

b) La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:

  • 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară;
  •  1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km.

Se acorda un ecotichet la achiziționarea unei motociclete electrice noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat.
Cuantumul ecotichetului este de 26.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice.

Ecotichetul nu se cumulează cu alte programe care finanțează achiziționarea autovehiculelor noi.
Ecotichetul se scade de către producătorul validat din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, iar valoarea finanțării nu poate depăși 50% din prețul de comercializare al autovehiculului nou achiziționat prin program.

Sursa: motoADN ; AFM.

Spread the news:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *