Statiunea Val Thorens apeleaza la dronele DJI pentru misiuni de salvare

Premiata ani la rand ca cea mai renumita statiune de schi din lume, Val Thorens isi confirma inca o data pozitia fruntasa in topul exclusivist. De data aceasta, Val Thorens se remarca prin tehnologia de ultima generatie la care apeleaza pentru mentenanta partiilor si gestionarea misiunilor, adaugand in flota lor dronele DJI.

Val Thorens isi imbratiseaza cu mandrie reputatia de a fi una din cele mai inovatoare statiuni de schi si face din imbunatatirea conditiilor de schi o prioritate.

În ultimii ani, Val Thorens a asistat la introducerea Beti, un autobuz de navetă autonom, SNOWSAT, un sistem bazat pe GPS pentru a ghida ratrackurile în timp real, furnizand informatii despre stratul de zapada, precum și un nou software conceput pentru a ajuta la controlul avalanșelor și fluxul schiorilor.

Acestor tehnologii de ultima generatie li se alatura o echipa de peste 200 de oameni, special pregatiti pentru a interveni in caz de pericol (Ski Patrol din Belleville).

Pentru a le usura misiunile a fost implementat un program special care implica utilizarea dronelor DJI pentru misiuni de monitorizare.

Deși în ultimii ani dronele au ajuns in domenii vaste, de la sportivi si vloggeri, la companii care au nevoie de monitorizare perimetru sau expertizare instalatii, in statiunile de schi nu erau inca utilizate. Datorita altitudinii mari la care este amplasata statiunea Val Thorens, a operatiunilor frecvente care implica elicoptere si protectiei faunei, ridicare dronelor era interzisa.

In 2013, au inceput introducerea dronelor pentru suport si testare pentru a vedea daca le sunt de ajutor in operatiunile echipei Ski Patrol. Matrice 210 prevazute cu camere Zenmuse Z30 si Zenmuse XT2, dar si noua Matrice 300 RTK cu seria Zenmuse H20, sunt cateva din dronele pe care Val Thorens le foloseste pentru

Cum sunt folosite dronele pentru securizarea partiilor?

Echipa este formată din trei piloți profesioniști. Principala lor misiune este de a asista Ski Patrol cu obligațiile de a păstra o zonă de schi sigură. Echipele solicită frecvent prezența unei drone pentru o multime de misiuni, dar cea mai comună cerere este pentru cercetare.

Înainte de a declara o coborare sigură pentru schiori, patrulele trebuiau în mod tradițional să inspecteze personal fiecare colț al traseului, ceea ce poate consuma mult timp. Și dacă o secțiune este ratată, trebuie să meargă din nou în sus și în jos.

Adăugarea unei drone la procedura le permite echipelor să pre-cerceteze pârtiile de schi și să localizeze cu precizie pericolele. În acest fel, atunci când patrulele evaluează o pantă, o pot face atât mai eficient, cât și mai sigur.

Cercetarea dronelor este și mai importantă atunci când vine vorba de securizarea zonelor în afara pistelor (zone dincolo de granițe). În timp ce inițial patrula ar trebui să inspecteze manual aceste zone periculoase pentru a identifica zonele care necesită operațiuni de control al avalanșei, acum o dronă poate face treaba.

Inspectarea muntelui mult mai usoara cu dronele DJI

Stațiunile de schi care se respecta sunt echipate cu tehnologie scumpa, care este expusa in mod obisnuit la intemperii. O parte din această infrastructură include teleschiuri, cabluri, structuri de comunicații, echipamente de siguranță și multe altele. În mod tradițional, integritatea structurală a echipamentelor a fost confirmată prin deplasarea fizică a membrilor echipei de mentenanta pentru efectuarea inspecției manuale. Acum, la Val Thorens, datorită echipei lor specializata in manevrarea dronelor, oamenii sunt trimiși numai atunci când este nevoie de o reparație.

Dronele DJI utlizate in inspecțiile Gazex

Poate cel mai bun exemplu în acest sens sunt inspecțiile Gazex. Gazex (prescurtare pentru „gaz explosif” – gaz exploziv în franceză) reprezinta unul dintre cele mai importante dispozitive utilizate în controlul avalanșelor. Aceste structuri sunt construite pe vârfurile munților, vârfurilor sau versanților și constau dintr-un rezervor de gaz conectat la un tub. Când echipa de mentenanta constata că sunt necesare măsuri de control al avalanșei, acestea declanșează o scânteie și explozia de gaz este direcționată spre panta care inițiază o avalanșă controlată.

Vremea grea din vârful munților, împreună cu exploziile propriu zise presupun o inspectie si o intretinerea de rutina constanta a acestor instalatii. Deoarece multe Gazex nu sunt accesibile pe jos, experții solicitau in trecut un elicopter pentru a accesa structura și a o inspecta. Dacă se stabilește că este necesară întreținerea, acestea necesitau un al doilea zbor cu elicopterul în care aduceau materialele și instrumentele necesare.

Inspecția la distanță a dronelor este posibilă datorită camerelor Z30 și XT2 care oferă zoom puternic și imagini termice. Zoom-ul și DJI Goggles RE oferă detalii cu care experții pot lucra, în timp ce imaginile termice le arată ceea ce ochii nu pot vedea. Dacă nu este necesară nicio reparație, nu este nevoie de niciun zbor cu elicopterul, permițând statiunii să economisească aproximativ 10.000 USD pe an (un zbor este estimat la 1000 USD și există aproximativ 10 Gazex accesibile numai cu elicopterul). Dacă este necesară o reparație, este nevoie de un singur zbor cu elicopterul în loc de două, deci aproape înjumătatesc costurile operaționale.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=UhVMtu_5Upc[/embedyt]

Impactul dronelor în căutarea și salvarea pe munte

Dronele, asemănătoare cu elicopterele, oferă perspective aeriene importante pentru a ajuta grupurile de căutare care caută schiori pierduți. Ele pot ghida echipa la sol, pot vedea dincolo de unele obstacole și pot accesa teren dificil. Ambele camere se dovedesc a fi utile, în special imaginile termice de pe XT2, capabile să afișeze semnătura termică a oamenilor prin copaci din pădure, ceață sau noaptea.

De asemenea, prin sistemul de transmisie vocală pot comunica mesaje victimelor după ce le-au localizat. Drona se poate apropia de ele pentru a emite mesaje.

O victimă a avalanșei poate supraviețui doar 20 de minute sub zăpadă și durează în medie 10 minute până când echipa ajunge la fața locului. Implementarea rapidă a M210 cu încărcăturile utile Zenmuse Z30 și XT2 permite economisirea timpului prețios. Drona poate ocoli obstacolele și poate zbura direct spre zona avalanșei, în timp ce camerele cu zoom și termice pot detecta semne ale victimelor. Echipa estimează că drona economisește aproximativ 5 minute neprețuite în această fereastră de 20 de minute.

In 2020, la Val Thorens au existat 15 avalanșe. În mod tradițional, sunt trimise echipe pentru a cerceta zona avalanșei și a căuta semne ale victimelor. Aceasta este o sarcină deosebit de periculoasă din cauza terenului dur și a riscului unei avalanșe secundare.

Datorită informațiilor aeriene furnizate de dronele DJI, centrul de control a trebuit să trimită echipă să caute victime doar de patru ori. Asta înseamnă că pentru 11 dintre avalanșele din 2020, dronele au stabilit de la distanță că implementarea nu a fost necesară.

Cele 11 misiuni ale dronelor au contribuit la economisirea a aproximativ 5.000 USD cu forța de muncă.

Operațiuni nocturne cu drone la munte

In Val Thorens, capacitatea de a efectua misiuni nocturne cu drone este un avantaj major pentru echipele de salvare. Matrice 210 V2 este complet echipat pentru zborul pe timp de noapte datorită balizelor sale ușoare, permițându-i să fie văzut clar atât din cer, cât și de la sol. Receptorul său ADS-B integrat identifică pozițiile aeronavelor din apropiere și avertizează pilotul cu mult înainte de eventuale coliziuni. Iar camera termică XT2 poate străpunge întunericul, ceața și zăpada.

Toate dronele DJI sunt alimentate de o pereche de baterii inteligente TB55, autoîncălzibile, schimbabile la cald, capabile să reziste la temperaturi scăzute până la -20 ° C, oferind un timp maxim de zbor de peste 30 de minute. Centrul de control este ajutat de o dronă care lucrează intens noaptea pentru a pregăti pârtiile de schi înainte ca stațiunea să se deschidă dimineața. Perspectiva de la inaltime oferă o perspectivă pentru echipajele de pe ratrack prin identificarea zonelor care necesită îngrijire sau a celor care au nevoie de mai multă zăpadă de la mașinile de zăpadă artificială.

Dronele in statiunile de schi

În viitor, noile tehnologii și instrumente vor continua să sporească siguranța în stațiunile de schi. Val Thorens intenționează să-și extinda echipamentul cu dronele DJI: Matrice 300 RTK cu noul Zenmuse H20T. Una dintre caracteristicile pe care sunt nerăbdători să le folosească este noul telemetru laser al camerei, care oferă coordonatele precise ale unui punct văzut de la distanță. De asemenea, vor implementa zboruri automate planificate în zone în care schiorii se pierd adesea pentru a face căutarea mai rapidă și mai sigură. Puteți afla mai multe despre capacitățile de inspecție ale Matrice 300 RTK aici.

Spread the news:

1 Comment

Comments are closed.